Stvorite račun / Prijava

Osjećaj se kao kod kuće!

Trenutno pregledavaš našu hrvatsku stranicu, ali naša obitelj seže diljem svijeta.

Kako bi bio siguran da podržavaš lokalnu organizaciju Mary’s Meals, molim te odaberi svoju zemlju s popisa u nastavku.

Ako ne vidiš svoju zemlju, nemoj brinuti! Možeš koristiti naš Međunarodni site.

Sibongile i Sarah hodaju po pustoj cesti prema školi

Dug i krivudav put do škole

Neprikladna obuća neće zaustaviti ove sestre u njihovoj potrazi za učenjem i dnevnim obrokom

Objavljeno

Sestre Sibongile i Sarah svaki dan pješice idu suhom, prašnjavom i nemilosrdnom cestom na četverosatno putovanje do škole i nazad - Sibongile u crnim cipelama koje su joj prevelike, a Sarah u čupavim natikačama.

Obje nose velike ruksake u kojima se nalaze njihove bilježnice, pribor za pisanje i šalice za kašu. Sarina pohabana torba šira je od njezina mršavog tijela i gotovo su svi patentni zatvarači na njoj neispravni. Djevojke se peku na vrućini.

Unatoč očito izazovnom putu, djevojke su vesele i optimistične. Sibongile (13) kaže: “Čak i da nas roditelji ne tjeraju da idemo u školu, ja bih i dalje išla jer to će pomoći da svoj život učinim boljim. Škola će nam pomoći u budućnosti, kada odrastemo.”

Sibongile i Sarah hodaju kroz šikaru

Sibongilein stav zaslužio je najbolje ocjene u razredu, a za ovu mladu učenicu ne postoji dan odmora. Ona kaže: “Kad je vrijeme ispita, prisiljavam se ići u školu čak i ako se osjećam slabo ili bolesno. Nema alternative pješačenju, nemamo školskog autobusa, čak ni bicikla. Obično se vraćamo kući umorni.”

Čak i tada još ima posla. Sibongile kuha skroman obrok za svoju majku, braću i sestre, dok Sarah (10) pere posuđe. Tek tada se mogu opustiti i uživati ​​u nekoj igri, obično u 'demami' (preskakanju užeta), s ono malo energije što im je ostalo.

Hrana koju sestre dobivaju od Marijinih obroka u školi važan je dio njihova dana. Ne samo da ih potiče na učenje, već im daje snagu i da hodaju kilometrima do kuće, obavljaju kućanske poslove i igraju se.

Sibongile i Sarah poziraju za slikanje

Njihova majka, Sarah Zulu, kaže: “Marijini obroci pomažu jer moja djeca kreću u školu a da ništa ne pojedu kod kuće. Dakle, hranu dobiju u školi i vratit će se kući s barem nečim u želudcu.Da nema Marijinih obroka, moja bi djeca patila, učila i putovala tako daleko bez ičega."

Sibongile, Sarah i njihova majka stoje zagrljene i poziraju za slikanje

A obitelj čini svoj dio kako bi osigurala da program školske prehrane nastavi cvjetati. Ujak djevojaka, Zulu Makelo, volontira kao kuhar. On sam ima dvanaestero djece koja pohađaju školu i uživaju u Marijinim obrocima. Kaže: “Svaki dan pješačim kako bih pripremio kašu. Kao roditelj, želio sam da moja djeca idu u tu školu i imaju dnevne obroke.“

“Smatrao sam da bi učenici trebali jesti svaki dan. Pa čak i ako moram raditi neki drugi posao kod kuće, radije ću ga ostaviti i otići pripremati obroke za djecu. Da nema Marijinih obroka, većina djece ne bi išla u školu. To stvarno privlači učenike i poboljšava prisutnost na nastavi.”

I tako, djevojke nastavljaju hodati u svojim papučama i cipelama, kako bi dobile svoje obroke i naučile vrijedne lekcije. To je tako uvijek osim tijekom kišne sezone, kada te iste cipele nose u rukama i četiri sata hodaju bose, što im predstavlja posebno izazovno putovanje.